Kolumni: Suomen Cup - Aikansa elänyt

Share |

Lauantai 14.9.2013 - Teksti: Joni Hildén


Suomen Cup'ia on salibandyssä pelattu niin kauan kuin minä muistan. Aikoinaan Cup huipentui Helsingin jäähallissa pelattaviin naisten ja miesten finaaleihin. Saman viikonlopun aikana pelattiin myös muutaman muunkin lajin Cupin loppuottelut.

Kun Suomen Cupin loppuottelut siirrettiin pelattavaksi joka vuosi eri paikassa, alkoi myös joukkueiden into Suomen Cup'ia kohtaan vähenemään. Jos katsotaan tämänkin vuoden liigajoukkueiden osallistumisintoa Cup'iin, niin lista ei ole kovinkaan pitkä. Peräti viisi liigajoukkuetta neljästätoista on ilmoittautunut mukaan.

Joukkueet jotka vielä näkevät Cup'issa jotain ovat SSV, SPV, Happee, Classic ja Nokian KRP. Poissaolollaan loistaa muun muassa perinteisesti Cupissa mukana ollut Tapanilan Erä. Jos Salibandyliigan edustus tulee pelkästään Helsingistä, Seinäjoelta, Jyväskylästä ja Pirkanmaalta, niin ei tuo asiaansa aja.

Turha ensimmäinen kierros

Yksi asia, mitä paljon Suomen Cup'issa kritisoidaan on tietysti sen hinta. Kakkosesta alaspäin olevat joukkueet joutuvat maksamaan osallistumisestaan yli 300 euroa. Pahimmillaan maksat 300 euroa neljästä pelistä, jotka kaikki häviät 12-0! Sen lisäksi vielä tuomarimaksut päälle, niin hinta alkaa hipoa jo taivaita.

Muutenkin ensimmäisen kierroksen 12-0 ottelut ovat ihan turhanpäiväisiä. Suurin ongelma tässä oli toki Etelä-Suomessa, kun yhteen lohkoon oli laitettu 2. divisioonan kärkiporukka pelaamaan joukkueita vastaan, joiden taso ei lähellekään niihin peleihin riitä. Pitikö se kärkiporukka nyt sinne sitten laittaa?

Sopii miettiä, että olisiko toiselta kierrokselta aloittavista 2. divisioonatason joukkueista, joku muu ollut parempi aloittamaan ottelut ensimmäiseltä kierrokselta. Tiikerit oli ehdottomasti liian vahva joukkue tuolle kierrokselle, eikä sinne missään nimessä kuulunut. Otteluista tuli heille turhia pelejä, joissa olisi saattanut tulla turhia loukkaantumisia.

Enkä kirjoita tätä vain Tiikereiden takia, vaan ylipäätänsä onko kenestäkään kivaa mennä häviämään ottelua ensimmäisellä kierroksella joukkueelle, joka on liian hyvä sinne. Jossain on jotakin vikaa, jos tällaisia pelejä sinne sattuu. Mikäli myöhemmillä kierroksilla tulee repeämisiä, niin se on ymmärrettävää. Silloinhan vain sattui huonommalle joukkueelle huono mäihä arvassa. Mutta ensimmäiset kierrokset ei ole repeämisiä varten.

Suomen Cup'in sarjajärjestelmälle on ehdottomasti tehtävä jotakin. Tällä tavalla sarjan kiinnostus hiipuu vuosi vuoden jälkeen. Korijakoja on ehdottomasti katsottava myös tarkemmin, koska en näe ainakaan itse järkeä siinä että joukkue joka oli divarikarsinnoissa aloittaa ensimmäiseltä kierrokselta ja joukkue, joka melkein tippui 3. divisioonaan aloittaa toiselta kierrokselta.

Avainsanat: Sekalaista


Kommentit

14.9.2013 17:42  Osku

Nykyisellään Cup ei tosiaan kiinnosta liigajoukkueita, koska voittaja ei saa a) tarpeeksi rahaa, tai b) muuta merkittävää hyötyä. Jääkiekossa Cupit lopetettin jo 1971.

Jalkapallossa jaossa on paikkoja Europeleihin. Tämä voisi houkutella myös salibandyssä liigajoukkueita mukaan, mutta mistä tehdä näitä kansainvälisiä pelejä voittajalle.

Rahapalkintoa voisi kasvattaa nykyisestä 10 000 eurosta, nostamalla 1. kierroksen osallistumismaksua reilulla 100 eurolla. Nykyinen reilu 300 on kuitenkin halpa hinta kauden avaavasta "harjoitusturnauksesta".

Pelkkä rahapalkinnon kasvattaminen tuskin jaksaa vielä innostaa liigajoukkueita mukaan, mutta jos Cupin pääsponsori lupautuisi sponsoroimaan voittanutta joukkuetta myös seuraavan kauden, voisi tarjous ollakin jo kiinnostavampi.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini