Tuomareilla käytössä uusi tekniikka

Share |

Lauantai 5.10.2013 - Teksti: Joni Hildén Kuvat: IFF


Tuomarit ovat hyvin tärkeä osa peliä ja sen kehittymistä. Tuomarityöhön liittyviä kehitysaskeleita nuoressa lajissa otetaan koko ajan, mutta nyt on otettu askel joka omalla tavallaan mullistaa tuomarityöskentelyä.rahikainen_luuri_korvalla.jpg

Ottelun erotuomareille on Champions Cup'issa ilmestynyt korvaan musta hands-free:ltä näyttävä laite. Laite mahdollistaa tuomareile keskusteluyhteyden pelin ollessa käynnissä. Tuomarikunta on ottanut laitteen vastaan hyvin.

- Yhtään ei ole tullut negatiivista palautetta. Sellaisia pieniä asioita, kuten jotkin korvaosat ei ole sopinut joillekin mutta pääasiassa positiivista on palaute ollut, kertoi otteluvalvojana turnauksessa toimiva Sami Rahikainen.

Kummallakin tuomarilla on oma laitteensa ja myös otteluvalvojalla on korvassa samanlainen. Järjestelmä on kaksisuuntainen, siten että myös otteluvalvoja kuuntelee puheliikennettä. Järjestelmä on otettu käyttöön, jotta se helpottaisi erotuomareiden työskentelyä ottelun aikana. Erotuomareiden välillä olevien pitkien välimatkojen takia, tämä järjestelmä helpottaa tuomareiden keskinäistä kommunikointia. Lisäksi järjestelmä antaa uusia mahdollisuuksia tuomareiden kouluttamiseen.miten_tama_toimii.jpg

- Laitteella on kaksi pääasiallista tarkoitusta. Ensimmäinen on koulutusaspekti uusille tuomareille, sillä tämän kautta voidaan ohjata uusia tuomareita kauempaa. Sitten kokeneemmille tumareille huippusalibandyssa, niin tuomareiden keskinäinen viestintä ja se että otteluvalvoja kuulee, niin siitä syntyy monenlaisia etuja, linjaa Rahikainen

Uudella systeemillä on nopeuttava hyötykin, koska se vähentää erotuomareiden kokoontumista kun maalintekijät voidaan kertoa toiselle reaaliajassa. Samoin hyöty tulee siinä, että tuomarit pystyvät entistä paremmin tekemään aluejaot kun ei tarvitse hakea toisesta katsekontaktia. Myös yhtenäiseen linjaa järjestelmällä on parantava vaikutus, kun tuomarit reaaliajassa toisen tuomarin ratkaisun.

Otteluvalvoja ei anna ohjeita kesken pelin

Hyötyä on umyös erotuomarivalmennuksen kannalta, kun otteluvalvoja pystyy kuuntelemaan tuomareiden välistä kommunikointia. haloo_haloo_kuuluuko.jpg

- Kaikkein eniten otteluvalvojalle on hyötyä tässä siitä, että otteluvalvoja tietää kuinka erotuomari on nähnyt ja ratkaissut tilanteen. Ilman tätä olisi vain sen oman kuvitelmansa perusteella ja se keskustelu joutuisi lähtemään siitä, että miten siinä on menty. Nyt valmennukselliselta kannalta pystytään jo tietämään, miten se tuomari on nähyt ja ratkaisut tilanteen, Rahikainen selvitti.

Laite antaa otteluvalvojallekin mahdollisuuden puhua ottelun aikana tuomareille. Huippusalibandyssa varsinkaan tuota mahdollisuutta ei ole tarkoitus edes käyttää, mutta koulutuspeleissä siihen mahdollisuus on.

- Käytännössä ei ole mitään tilannetta missä otteluvalvoja voisi kommentoida kesken ottelun tuomareille. Laite tullaan ohjelmoimaan siten, että otteluvalvoja ei edes pysty kommentoimaan kesken ottelun koska se loisi liikaa epävarmuus tekijöitä ja ottelun ulkopuoliia vaikuttimia tuomaritoimintaan. Me emme usko, että lajina haluamme sitä että otteluvalvoja voisi sanoa yhtään mitään minkäänlaisessa tilanteessa, paljastaa Rahikainen.

Hän jättää kuitenkin pienen porsaanreiän auki otteluvalvojienkin antamille kommenteille, vaikka varsinaisissa otteluissa siihen ei pidä mahdollisuutta antaakaan.

- Poislukien tämmöinen harjoitusottelu, jossa koulutetaan vaikka uusia tuomareita missä selkeästi ohjataan heitä ulkoapäin. Ja se on sen homman tarkoituskin. Huippusalibandyssa se on eri asia, koska tuomaritoiminta on tuomaritoimintaa ja tarkkaillaan sekä kehitetään. Siihen tämä on oiva laite, Rahikainen miettii.

Alasarjojen otteluihin laitetta ei kuitenkaan ole odotettavissa, sen suuren hinnan vuoksi. Yksi laite maksaa yli tuhat euroa ja se on yksi suurimmista esteistä tuon tuomiselle harrastepuolelle. Sama laite on käytössä jalkapallossa UEFA:lla ja FIFA:lla.

Avainsanat: Sekalaista


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini