Ruotsi nappasi jälleen MM-kultaa

Share |

Sunnuntai 15.12.2013 - Teksti: Joni Hildén Kuvat: IFF


Tshekin Ostravassa pelattiin naisten MM-finaali sunnuntaina. Suurena ennakkosuosikkina otteluun lähti Ruotsi, joka oli kolme edellistä mestaruutta napannut nimiinsä. Vastassa oli Suomi, joka lähti haastamaan länsinaapuriaan. Suomen naiset ei haastossa onnistunut, vaan ruotsalaiset nappasivat neljännen perättäisen mestaruuden tylyin lukemin 5-1.lyomaton_ruotsi.jpg

Ottelun ensimmäinen erä oli maaliton. Molemmilla joukkueilla oli kuitenkin hyviä maalintekopaikkoja, mutta maalivahdit molemmissa päissä pitivät maalinsa puhtaana. Suomen maalivahdille Jonna Mäkelälle kertyi ensimmäisessä erässä peräti 11 torjuntaa, kun virkasisko Malin Marklund eksyi pallon tielle kahdeksan kertaa.

Toisessa erässä aukesi sitten maalihanatkin. Ensin Sandra Mattsson yllätti Mäkelän vain kolmenkymmenen sekunnin pelin jälkeen. Mattsson sujautti pelivälineen maalin edestä Suomen maaliin. Seitsemän minuuttia myöhemmin Anna Jakobsson karkasi läpiajoon Moa Tschopin pitkän syötön ansiosta. Jakobsson onnistui harhauttamaan Mäkelän ja vei sinkeltaiset jo kahden maalin karkumatkalle. Suomi sai yrittää ylivoimalla kavennusta, kun Tschopin joutui jäähylle. Suomalaisten ylivoima oli kuitenkin tulokseton.jakobsson_liekeissa.jpg

Kolmannen erän puolivälissä oli jo ratkaisun makua, kun Jakobsson iski illan toisen osumansa ja vei ruotsalaiset jo 3-0 johtoon. Suomi pääsi yrittämään toistamiseen ylivoimalla, kun Anna Wijkille tuomittiin kaksi minuuttinen. Henna Ilmola siirsi pallon vasemmalle, jossa syöttöä odotti Nina Rantala. Rantala laittoi syötön saatuaan pallon pussiin ja peli oli 3-1.

Enempiä maaleja ei Suomi saanut, vaikka yritti vielä ilman maalivahtia saada maaleja aikaiseksi. Kun Suomen naiset ei palloa verkkoon laittanut, niin Jakobsson kävi kiskaimessa pelivälineen tyhjiin. Maali oli ruotsalaisnaiselle jo kolmas illan finaalissa. Loppunumerot sivalsi Cassandra Edberg.

Tulos oli pettymys

Ottelun lopputulos ei ollut sitä, mitä Tshekeistä Suomen joukkue lähti hakemaan. Tasoeroa ei oltu saatu kurottua riittävästi umpeen ja ruotsalaiset jatkoivat edelleen mestaruusputkeaan. Suomen päävalmentaja Karo Kuussaari oli pettynyt, kun himoittua finaalivoittoa ei tullutkaan.voitto_maistuu_ruotsalaisille.jpg

- Iso pettymys. Ilman muuta uskottiin mestaruuteen. Kahden hyvin puolustaneen joukkueen välillä marginaalit olivat pienet ja pienet nukahdukset ratkaisivat. Ensimmäisiin kahteen erään meillä oli kolme huippupaikkaa ja heillä neljä, mutta he iskivät kaksi maalia ja me emme yhtään, mietiskeli Kuussaari finaalin jälkeen.

Taistelutahtoa ei Suomen naisilta kuitenkaan puuttunut, mutta paremmalleen joukkue ei vain voinut yhtikäs mitään.

- Ei jäänyt kiinni yrittämisestä eikä tunteesta, pelasimme hyvällä hengellä ja uskoimme omaan asiaamme. Ruotsi kuitenkin puolusti todella laadukkaasti, pelasi meidät kropalla kovaa pois paikoista ja peitti laukauksia. Siinä syntyi pieni ero, joka oli taululla lopulta aika suuri, päävalmentaja kiitteli.

Yhden aikakauden päätös

Tshekeissä pelattu turnaus oli viimeinen maajoukkuetasolla Suomen kapteenina toimineelle Laura Kokolle. Pettymyksestään huolimatta kapteeni näki joukkueen esityksessä paljon hyvääkin.

- Tehtiin tänään se mitä tehtävissä oli. Meillä oli tosi hyviä paikkoja ekassa erässä. Jos olisi saatu alkuun maali, niin ottelun luonne olisi voinut olla tyystin toisenlainen. Se olisi ollut tärkeä askel meille, mietiskeli Kokko.suomen_taistelu_ei_riittanyt.jpg

Tulos kertoo ottelusta paljon, mutta Kokko ei usko Ruotsin kuitenkaan olevan mahdoton saavutettava. Töitä on kuitenkin tehtävä ja lääkkeitäkin nainen löytää, millä tasoeroa saataisiin kavennettua.

- Ruotsi tuli hyvin toiseen erään. Usko oli joka tapauksessa kova ja joukkue luotti omaan tekemiseen. Emme lamaantuneet niin kuin joskus aiemmin on käynyt. Henkilökohtainen taitotaso on Ruotsilla todella kova. Toki se ei yksin selitä tulosta. Joukkuetaktisesti emme ole mielestäni Ruotsia jäljessä. Eivät ruotsalaiset lyömättömiä ole, mutta työtä on tehtävä seurajoukkueissa entistä enemmän eron kiinnikuromiseksi, Kokko analysoi.

Seuraavat naisten MM-kisat pelataan kahden vuoden päästä ja silloin pitopaikkana on Tampere. Suomi lähtee hopeamitalistina tottakai haastamaan Ruotsia, mutta itsestään selvyys ei finaalipaikka myöskään Tampereella ole.

- Niin Ruotsi kuin Sveitsi, Tshekki ja Norjakin ovat menneet eteenpäin, ja kilpailu kiristyy koko ajan entisestään.  Täälläkään ei Suomen ja Ruotsin finaali ollut enää mitenkään itsestäänselvyys, ja kahden vuoden päästä Tampereella on myös Norja taistelemassa täysillä paikasta neljän joukkoon, tietää Kuussaari.

Avainsanat: Naisten maajoukkue


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini