Kolumni: Ehdoton kyllä yksittäiselle finaalille!

Share |

Sunnuntai 11.5.2014 klo 4:17 - Teksti: Joni Hildén Kuvat: Per Wiklund, Jari Turunen


Niin kuin otsikossa jo sanotaan, niin itse olen täysin yksittäisen finaalin kannalla. Mielestäni yksittäisen finaalin järjestäminen antaisi lajille mahdollisuuden markkinoida lajia vielä enemmän. Jos nyt mietitään, mikä on salibandyn asema tällä hetkellä suomalaisessa urheilumaailmassa, niin eihän se nyt ihan siellä vielä ole, mihin laji kuuluisi.onnistuu_ruotsissa_miksi_ei_suomessa.jpg

Väitän, että salibandy on tällä hetkellä, jos mietitään näkyvyyttä ja katsojamääriä, niin korkeintaan neljän viiden suurimman urheilulajin joukossa. Ohi menevät jääkiekon ohella, niin jalkapallo, pesäpallo kuin koripallo. Koripallokin pelkästään jo sen takia, että viime talvena Urheilugaalassa laji ahmi useita palkintoja. Siihen ei salibandy ole vielä pystynyt.

Mutta ei ne palkinnot tietenkään mikään kriteeri ole, mutta kertoo karua kieltä siitä, mitä lajeja arvostetaan ja mitä ei. Salibandy on toki pikku hiljaa saanut arvostusta myös isompien medioiden joukossa ja siitä on alettu kirjoittamaan enemmän kuin aiemmin mutta siltikin liian vähän. Finaalista ei esimerkiksi Helsingin Sanomissa ollut kuin pieni juttu kun taas pesäpallon mestareista oli koko sivun juttu viime syksynä.ruotsin_finaalikuvia_wiklund.jpg

Katsojamäärätkään eivät ole olleet sellaisia, joilla voisi kovinkaan paljoa kerskailla. Mielestäni nyt olisi paikka tehdä salibandyn eteen jotain sellaista, joka huomattaisiin koko Suomessa. Ja sellainen olisi ehdottomasti tämä finaalitapahtuma. Finaalitapahtuma, johon koko salibandykanssa saapuisi sankoin joukoin katsomaan pelejä.

Kaikki finaalit saman katon alle

Mikä sen hyöty sitten on? No hyötyhän on nimenomaan siinä, että pelataan naisten, miesten ja vanhimpien junioreiden finaalit samassa paikassa, samana viikonloppuna. Tapahtuman ympärille voisi rakentaa tapahtumatorin sekä antaa salibandyn näkyä ja kuulua koko maan.yleisoryntays_jyskalassa.jpg

Miettikääpä, kun esimerkiksi Hartwall Areenan ympärille rakennettaisiin tapahtumatelttoja kuten jääkiekon MM-kisoissa oli ja pihalla sekä hallissa olisi karnevaalitunnelma. Millainen mainos se olisi koko lajille? Niinpä, se olisi erinomainen mainos kun hallissa olisi se 13 000 katsojaa seuraamassa finaaleita ja molemmissa päissä olisi joukkueiden kannattajaryhmät pukeutuneet joukkueiden väreihin.

Yksittäiseen finaaliin mediakin olisi paljon helpompi saada paikan päälle, varsinkin jos ottelu pelattaisiin Helsingissä. Suurin osa isoista medioista sijaitsee Helsingissä ja sen lähiympäristössä. Tiedän, että paikan päällä olisi jokaisesta isosta ja miksi ei pienemmästäkin mediatalosta väkeä.Helsingissä kun pelattiin vuosi sitten jääpallon loppuottelu, niin tapahtumaan saapui yli kaksikymmentä toimittajaa. Ja nyt puhutaan niinkin pienestä lajista kuin jääpallo.

En tiedä, kuinka paljon toimittajyleisokuvia.jpgia oli Jyväskylässä, mutta uskoisin niitä olevan ainakin tuplaten enemmän, jos peli oltaisiin pelattu Helsingissä yksittäisenä otteluna. Niin ja samassa yhteydessä myös naisten salibandy saisi lisänäkyvyyttä, kun ottelua ei pelattaisi päällekkäin miesten finaalin kanssa.

Enemmän hypetystä yksittäisellä finaalilla

Kun pelattaisiin yksittäinen finaali, voisivat liiton mediagurut Juhani Henrikssonin johdolla rummuttaa koko edellisen viikon finaalitapahtumaa eri medioille, joka omalta osaltaan lisäisi näkyvyyttä ja finaalitapahtuman kiinnostavuutta. Liitto voisi joka päivä tehdä pienen videopätkän finaalijoukkueiden pelaajista ja sitä kautta herättää ihmisten mielenkiinnon tapahtumaa kohtaan.karnevaalihumu.jpg

Mikä tässä sitten mättää? Olen antanut itseni ymmärtää, että moni joukkue ei pidä finaalin ratkaisemista yhdessä ottelussa urheilullisena ratkaisuna. No onhan siinä tietysti puolensa, mutta melkein väitän että paljon mielenkiintoisempi olisi yksittäinen finaali kuin yksi ottelu. Jääpallossa on pelattu tämän viiden vuoden aikana, jonka lajin parissa olen ollut, niin finaalisarjoja että yksittäisiä finaaleja. Kyllä itse pidän yksittäistä finaalia paljon parempana ratkaisuna kuin finaalisarjaa.

Raha suuri kysymysmerkki

Toinen asia mikä taitaa kiikastaa, niin on tulonjako tapahtumasta. Se on tietysti iso kysymys, mutta mielestäni siihen hyvä malli voisi olla sellainen, että suurimman potin tapahtuman tuloista saisi voittajajoukkueet ja sitä kautta sitten ruvettaisiin sitä vyyhtiä purkamaan. Toki liitollekin jotain siitä jäisi, mutta tuo malli voisi olla paras ja tasapuolisin.

Viestinä seuroille haluan sanoa, että ohappeen_juhlia.jpgttakaapa ne päät sieltä omalta hiekkalaatikolta hetkeksi pois ja ajatelkaapa lajin tulevaisuutta. Miettikää jokainen tykönänne, että onko teillä mahdollisuutta viikon sisällä rakentaa tapahtumaa, jossa olisi 13 000 katsojaa? Väitän, että monen vastaus on ei.

Happee teki loistavan työn ja sai yleisön halliin. Tapahtuma oli television välityksellä upea ja monesta suunnasta olen kehuja siitä kuullut. Siitä huolimatta yhden finaalin järjestämistä on kokeiltava ja mieluiten jo ensi vuonna. Juna kulkee nimittäin nopeasti ohitse, se noste on menossa juuri tällä hetkellä eikä varmasti haluta sitä kadottaa.

Avainsanat: Miesten Salibandyliiga, Naisten Salibandyliiga


Kommentit

11.5.2014 7:51  somea kauhuissaan seuraava

Ensimmäinen hyvä kiteytys, mitä viikkoon on nähnyt somessa!
Päät puskista ja niiltä "omilta hiekkalaatikoilta" pois ja rakentamaan salibandyn kuvaa.
Eiköhän Se raha-asiakin selkeydy ja finaali tuloutus tuloudu oikeisiin paikkoihin, eli finaalijoukkueille ja salibandylle!

11.5.2014 8:40  Mielipide

Kyllä jos yksittäinen finaalitapahtuma noin järjestetään se kuulostaa hyvältä. Nyt vain toivoisi nykyisen järjestelmän kannattajien antavan oman vastauksen, miten sitä voisi kehittää ja olisiko siitä haastamaan tätä yksittäistä finaalia?

11.5.2014 9:48  Seuraaja

Hyvä kun finaalitapahtuman puolustajia tulee esille. Somessa on keskusteltu "lillukan varsista" ja on menty henkilökohtaisuuksiin, kokonaisuudesta näkemys on puuttunut. Vastakkainasettelua on erityisesti Jyväskylän suunnasta haluttu korostaa. Happee järjesti hyvän tunnelman Hipposhallissa mutta paikalla olleena näin myös puutteet, eli esimrkiksi lipunmyyntijärjestelyt eivät toimineet kunnolla, jonot olivat juuri ennen ottelun alkua hallin ulkopuolella monen sadan metrin pituisia ja oheispalvelut olivat todella huonot. Vapaaehtoiset eivät voi pelkästään hoitaa näin isoa tapahtumaa, tarvitaan kokeneet ammattilaiset ja organisaatio suunnittelemaan ja toteuttamaan.
Taloudellinen yhtälö saadaan varmasti tuottamaan hyvän tuloksen josta finaaliseuratkin saavat paremman tuoton kun nykyisin.
Erikoista on tässä keskustelussa kun nyt vastustetaan ihan vaan periaatteessa finaalitapahtumaa, onko syynä taas sama vastakkaisasettelu pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä vai puhdas tietämättömyys suurien tapahtumien eduista.

11.5.2014 11:02  Kysymys

Paljonko Ilmalan areenan alakatsomot vetävät väkeä? Realistista on odottaa myyvänsä ne täyteen. MM-finaalit 2002 ja 2010 olivat upeita tapahtumia, mutta silloin siellä pelasivat vastakkain Suomi ja Ruotsi. Kotimaiset finaalit, vaikka siellä pelaisi kaikki joukkueet vauvasta vaariin, eivät tule myymään tuota areenaa täyteen.

11.5.2014 11:49  Ei Yhdelle

http://www.ksml.fi/yhteiso/kumppanit/hirvimetta/kolmentoista-puolesta-yhta-vastaan/1814452

Sieltä yksi sarjaa puolustava kommentti...Mielestäni melko hyviä vasta-argumentteja (järjettömälle) yhden finaalin suunnitelmalle.

11.5.2014 12:23  ei tunteella, vaan järjellä, kiitos!

Lapsellinen haaveilu onnistuneesta tapahtumasta runsaine tuottoineen ei ole perustelu yhdelle finaalille. Kirjoituksesta puuttuu faktat. Uskottavia lukuja ja laskelmia kehiin, jos seurojen mielipide aiotaan muuttaa.

- paljonko halliyhtiö veloittaa noin viikon mittaisesta hallivuokrasta
- paljonko tapahtuman rakentaminen, järjestyksenpito, vartiointipalvelut yms. maksavat? kenen firmat ne hoitaa?
- paljonko panostetaan tapahtuman markkinointiin? kuka sen tekee?
- saako suuressa hallissa finaaliseurat myydä mitään omia tuotteitaan vai onko myyntipaikat jo varattu? miten halliyhtiön nykyiset sopimukset rajoittavat toimintaa?
- paljonko liput maksavat? kuka ne myy? paljonko myyjä ottaa provisiota?

Kysymyslistaa voisi helposti jatkaa ja syventää. On todellakin erikoista, jos liitto ei ole edes näitä perusasioita selvittänyt liigaseuroille. Valmistelu on ollut todella ammattitaidotonta tai sitten se on tarkoituksella tosiasiat pimittävää.

Nykyinen finaalijärjestelmä on monella tapaa ylivoimainen:
- seurojen fanit otetaan huomioon, pelit pelataan lähellä ko. joukkueiden suurinta yleisömassaa eli joukkueiden kotipaikkakunnilla
- tapahtuman järjestely on luontevasti seuraorganisaatioiden vastuulla, toiminta on tutussa ympäristössä tehokasta
- seura kuittaa itse suurimman taloudellisen palkinnon hyvin tehdyistä järjestelyistä, lippujen hinnoittelussa osataan huomioida paikalliset olot
- seura kantaa itse taloudellsen vastuun huonosti hoidetuista järjestelyistä (muut liigaseurat eivät joudu yhteisvastuuseen sössimisestä)
- onnistuneet ottelutapahtumat antavat seuralle potkua ja selkänojaa neuvotella kaupungin kanssa halliolosuhteiden paranamisesta
- seuran yhteishenki vahvistuu vuosiksi eteenpäin

Tätäkin listaa voisi jatkaa ja syventää. Olenaista on, että urheilullista menestystä on mahdollista hyödyntää myös talouden ja yhteisöllisyyden saralla. Yksi finaali ryöstäisi ne mahdollisuudet ja siirtäisi tapahtuman tuotot liikemiesten taskuihin.

Toivotaan, että liiton/liigan taivaanrannanmaalareitten tilalle vaihdetaan pian laskutaitoisia ja järkeviä ihmisiä.

11.5.2014 13:23  Jasu

Tunteella ja järjellä yms...Suomessa on järjestetty niin monet pelit,kisat jne isoissa halleissa, että varmasti em. asiat ovat hallussa. Ei sinne nyt sokkona varmaan olla menossa. Kyllä budjetti kaikkinensa on selvillä kohtuullisen hyvin, se on selvää.

11.5.2014 14:28  Seuraaja

Voisin vielä jatkaa Jasun kommettiin josta olen samaa mieltä. Kyllä salibandyliigassa/ liitossa on riittävästi tietoa suuren tapahtuman suunnittelemisesta ja markkinoinnista koska ovat vastanneet omista MM-kisoista onnistuneesti kaksi kertaa. Finaalitapahtuma on vain yhden viikonlopun tapahtuma mutta markkoinnin ja viestinnän kannalta vähintään puolen vuoden.Toivottavasti nyt järki voittaa ja salibandy haluaa erottautua muista lajeista modernilla tavalla ja toteutetaan uudistus jonka tämä hieno laji ansaitsee.

11.5.2014 19:32  Jasulle

Eipä niitä lukuja ja firmojen nimiä ole seuroille kerrottu. Hyväksyntää on nimenomaan pyydetty sokkona.

11.5.2014 22:43  erotuomari

Tottakai yksi finaalitapahtuma ja miehet, naiset ja mahd. A-junn mukaan karkeloihin.
Onhan se nyt hienompi viheltää ja varmasti pelata finaalia, kun on isot katsomot, porukkaa, oheisjuttuja, loppuun kauden parhaiden palkitsemiset ja iltajuhlaan bändi jne.
Onhan se nyt paljon parempi, kun Classicin tyhjät ja tylsät katsomot jopa finaaleissa? Hirviteatteri nyt oli toinen juttu, mutta näitä ei nähdä niin kauan, kun ssv tai c järjestää finaalejaan.
Salibandy päättäjät, nyt pää ylös ja isoja päätöksiä + salibandy nousuun!

11.5.2014 22:44  erotuomari

Tottakai yksi finaalitapahtuma ja miehet, naiset ja mahd. A-junn mukaan karkeloihin.
Onhan se nyt hienompi viheltää ja varmasti pelata finaalia, kun on isot katsomot, porukkaa, oheisjuttuja, loppuun kauden parhaiden palkitsemiset ja iltajuhlaan bändi jne.
Onhan se nyt paljon parempi, kun Classicin tyhjät ja tylsät katsomot jopa finaaleissa? Hirviteatteri nyt oli toinen juttu, mutta näitä ei nähdä niin kauan, kun ssv tai c järjestää finaalejaan.
Salibandy päättäjät, nyt pää ylös ja isoja päätöksiä + salibandy nousuun!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini