Kolumni: Ruotsi vie, muut vikisee

Share |

Lauantai 13.12.2014 klo 23:10 - Teksti: Joni Hildén kuvat: IFF


Jälleen kerran nämä MM-kisat ovat tuoneet esille sen karun faktan, mikä kansainvälisessä salibandyssa on. Huipulla ei ole kuin muutama joukkue. Itse asiassa jos ihan tarkkoja ollaan, niin näissä kisoissa huipulla on ollut vain yksi joukkue ja se joukkue on Ruotsi.juhliiko_ruotsi_taas_mestaruutta_iff.jpg

Länsinaapuri on mennyt pelistä toiseen menojaan, eikä Suomikaan pystynyt mitään ruotsalaisille tiistai-iltana. Toki pelin tulos oli inhimillisempi kuin muita Ruotsin vastustajia vastaan, mutta karulla tavalla sekin osoitti ruotsalaisten haastajien olevan vähissä.

Vielä on yksi peli jäljellä, joka voi asetelmaa muuttaa, mutta jokainen realistisesti ajatteleva ihminen tietää, että huomenna ei Ruotsia pystytä kaataamaan. On suuri yllätys, mikäli Suomi juhlii huomenna maailmanmestaruutta, niin vahva Ruotsi tällä hetkellä on.

Me kaikki muistamme edellisen MM-finaalin. Silloin länsinaapuri latasi taululle sellaiset numerot, että jokaista suomalaista katsojaa hävetti. Nyt voimme vain ristiä kaikki raajamme ja toivoa, että huomenna ei tarvitse hävetä vaan tulossa oleva tappio olisi niukin mahdollinen.vai_onnistuuko_suomi_yllattamaan_iff.jpg

En haluaisi olla näin pessimistinen, mutta valitettavasti Suomen taso ei tällä hetkellä riitä maailmanmestaruuteen. Ruotsi murjoi Petteri Nykyn valmentaman Sveitsin, joka kuuluu siihen harvalukuiseen huippumaiden joukkoon, lukemin 10-1. Suomi taas voitti Tshekin vain 6-3 ja Tshekki on muutaman asteen heikkotasoisempi kuin Sveitsi.

Muut polkevat paikallaan

Neljä vuotta sitten Helsingissä Suomi voitti Ruotsin finaalissa. Sveitsi ja Tshekki olivat hyvin lähellä kärkeä. Silloin kaikki luulivat, että tästä tämä rupeaa tasoittumaan ja pelit kovenemaan. Sveitsi oli lähellä jopa tiputtaa Ruotsin finaalista, sama toistui kaksi vuotta myöhemmin mutta tällä kertaa Suomi meinasi jäädä finaalin ulkopuolelle.nokkapokkaa_tuskin_puuttuu_iff.jpg

Nyt Ruotsi on mennyt menojaan ja tuntuu, että muut ovat jääneet vain polkemaan paikoilleen. Mistä tämä sitten kertoo? Miksi Ruotsi on näin ylivoimainen? Siinä on kysymyksiä, joille itse en kyllä keksi mitään hyviä vastauksia. Luullakseni kyse on kuitenkin siitä, että Ruotsissa kaikki tehdään vain paremmin kuin Suomessa tai muualla maailmassa. Töitä on tehtävänä ja rutkasti.

Jossain kohdassa on menty vikaan, koska tällainen ero on päässyt syntymään. Virheitä on tehty myös Sveitsissä, sillä jos vielä Suomen kisoissa sveitsiläiset pistivät Ruotsin ahtaalle ja nyt ei ollut minkäänlaisia mahdollisuuksia, niin kyllä sielläkin on jääty telineisiin. Kuten Aftonbladetin kolumnisti Kristoffer Bergström kirjoitti, niin Ruotsin ei tarvitse pyytää mitään anteeksi. He ovat tehneet urakkansa niin hyvin kuin voivat.faneista_se_ei_ainakaan_jaa_kiinni_iff.jpg

Vielä on Suomella kuitenkin mahdollisuus näyttää, mistä suomalaiset on tehty. Huomenna kello 16:15 alkaa finaali Suomen ja Ruotsin välillä. Sama unelmafinaalipari, joka on ollut niin monet vuodet. Vaikka tappio tulikin pari päivää sitten, jätti se jotain hampaankoloon. Samassa kolossa on isompi palanen kahden vuoden takaisesta finaalista. Suomi ei ole vielä luovuttanut, vaikka melkoiselta takamatkalla peliin lähteekin.

Yksi asia on kuitenkin Suomen puolella. Se ei ole suuri asia, mutta kuitenkin. Ensinnäkin Ruotsi on ennenkin lyöty heidän maaperällään finaalissa, tosin se ei tapahtunut salibandyssa. Toiseksi Suomi on kaksi kertaa voittanut salibandyn maailmanmestaruuden, molemmilla kerroilla välierissä on kaatunut Tshekki. Pitäisikö tässäkin asiassa sanonta "ei kahta ilman kolmatta" paikkansa? Viime kisoissa Tshekki kaatui jo puolivälierissä ja välierässä oli vastassa Sveitsi, nyt järjestys palasi mestaruusvuosien malliin. Ainakaan kannustuksesta ei Suomen menestys jää kiinni.

Avainsanat: Miesten maajoukkue


Kommentit

15.12.2014 9:35  Sellainen

Fiilis jäänyt Petri Kettusen aikana, että konkari pelaajille ollaan järjestetty aika reilut jäähyväiset. Moni pelaaja ilmeisesti aika loukkaantumistenkin keskellä saanut kisapaikan pari vuotta sitten ja kenties nytkin Kohonen ja Tiitu ( kesällä loukkaantuneena)? Ainakin ylen asiantuntijoista toinen olisi edelleen tulevaisuudessakin Mika Kohoselle antamassa vapauden päättää omasta pelaamisestaan maajoukkueessa aiempien hyvien näyttöjen suhteen. Itse lähtisin jotenkin rajaamaan ja näytöt kunnosta ja hyvästä harjoittelusta pitäisi olla. Hyvinhän Kettunen nyt taktisesti onnistui eli puolustamalla yrittämään yllätystä.

21.2.2015 7:37  Sellainen

Mika Kohosesta olikin nyt uutta tietoa paakallon sivuilla eli ilmeisesti ruotsalainen toimittajakin antanut jotain kritiikkiä hänelle. Kenties tämä nyt avaa silmiä maajoukkueessakin miten katsoa kokeneempien pelaajien otteita, sillä onhan Kohonen jo saanut MM-kisojen jälkeen enemmän aikaa kuntoutua eikä vieläkään peli ilmeisesti täysin hyvin kulje?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini