Linköping kuritti Siriusta - Salibandyareena arvioi ottelutapahtuman

Share |

Torstai 15.10.2015 - Teksti ja kuvat: Joni Hildén


Linköping löylytti Ruotsin Superliigassa Siriusta Uppsalassa 10-3. Viime kauden finalisti otti heti kuskin paikan ottelussa ja meni nopealla tahdilla johtoon. Tilanne ensimmäisen erän jälkeen oli 4-1. Toisen erän alussa Sirius sai hetkellisesti kavennusta aikaan, mutta sen jälkeen valkopaitainen vierailija meni menojaan.Tunnelmaa_ennen_ottelua_Sirius_Linkoping.jpg

Voittajasta ei toisen erän jälkeen enää ollut epäselvyyttä, joten katseen voi siirtää ottelusta itse ottelutapahtumaan. Ennen ottelun alkua lämmittelyn jälkeen halli meni pimeäksi ja tunnelma oli odottavan jännittynyt. Taustalla soiva musiikki korosti vielä odotuksen tunnelmaa. Tällaista on Suomessa nähnyt jääkiekko-otteluissa, mutta salibandypeleistä nämä ovat puuttuneet, ainakin niillä paikkakunnilla, millä itse olen vieraillut.

Odottavan tunnelman jälkeen kuuluttaja kuuluttaa kotijoukkueen sisään ja tämän jälkeen kentälle tulee vierasjoukkue Linköping. Tunnelma on miellyttävä ja tulee tuntu, että ollaan suuressa ottelutapahtumassa. Alun tunnelmapalan jälkeen alkoi ottelu. Ottelun aikana kuului ajoittain Siriuksen junioreiden huutoja ”Kom igen Sirius, kom igen”, muuten oli suhteellisen hiljaista, kuten Suomessa.

Pelin taso oli aika samaa kuin olisi ollut katsomassa vaikka Oilersin ja KooVeen välistä kamppailua. Sirius osoitti taistelutahtoa, mutta sinipaitainen kotijoukkue ei täysin pysynyt vierailijoiden kelkassa. Joukkueiden tasoeron huomasi kyllä ja sen, että Linköping oli viime kauden finaalijoukkue.

Tuomaritoiminnassa eroja

Yksi asia mihin kiinnitin huomiota, oli tuomarityöskentely. Ensinnäkin tuomarit olivat ottelussa suhteellisen näkymättömiä eikä pelaajat purnanneet tuomioista, kuten eivät valmentajatkaan. Linja oli hieman löysempi kuin Suomessa ja omasta näkövinkkelistä ensimmäisessä erässä esimerkiksi olisi voinut puhaltaa neljä jäähyä, kun nyt niitä tuli yksi, Siriukselle.Sirius_mot_Linkoping.jpg

Tilanne, missä Sirius jäähynsä sai, oli hieman ihmeellinen tai ei oikeastaan vihellyksessä sinänsä ollut vikaa, vaan siinä että hetkeä aikaisemmin olisi voinut puhaltaa Linköpingille jäähyn samankaltaisesta tilanteesta. Silti siitä ei purnausta tullut. Suomessa olisi tuollaisessa tilanteessa tullut hieman suukopua.

Selkeitä jäähyjä otettiin pois ja yksi selkeimmistä oli kolmannen erän Anton Karlssonin kädellä pelaaminen. Karlsson siirtää maassa olevaa palloa pystyssä ollessaan vasemmalla kädellään eteenpäin. Tilanne oli tarkoituksellinen ja itseä jopa hieman sieppasi kyseisenlainen sääntöjen epäkunnioitus. Toisaalta tilanne oli Karlssonilta peliliike, sillä sitä liikettä ei edes kaikki hallissa olleet nähneet ja olisi yhtä hyvin voinut mennä tuomareilta ohitse.

Ammattimaista toimintaa

Yleensä ei ole tapana kertoa siitä, mitä medialle tarjoillaan tai millaiset ovat median työolosuhteet, mutta nyt katson aiheelliseksi tuoda myös niitäkin esille. Pahoittelut jo alkuun, jos joku vetää siitä herneen nenäänsä. Median palveleminen osataan kyllä Ruotsissa.Sirius_ottaa_fanitkin_huomioon.jpg

Itse jännityksellä mietin, kun etukäteen olin Siriuksen sivuilta käynyt katsomassa, että kolme päivää etukäteen pitäisi akkreditointi tehdä. No en ollut tehnyt, kun ei täysin varmaan ollut ehtiminen peliin. Mitään ongelmia ei sisäänmenossa ollut, vaan sinne pääsi kuten Suomessakin. Erona Suomeen oli se, että kaulaan annettiin mediapassi ja mediapassin lisäksi 30 kruunun arvoinen vapaalipuke kahvilaan. Tästä voisi myös Suomessa ottaa oppia, vinkkinä vain kaikille.

Samoin siellä oli työtila toimittajille katsomossa pari riviä toimitsijapöydän yläpuolella, jossa oli medialle tarjolla joukkueiden kokoonpanot. Tällaisia voisi Suomessakin tarjoilla toimittajille. Puitteet olivat siis tältä osin kunnossa.

Merkille pantavaa oli myös se, että ympäri hallia oli banderolleja, joissa oli pelaajien kuvia. Ottelun jälkeen sisääntuloaulassa oli pöytä ja pelaajien banderollit takana. Siinä pöydän takana oli Siriuksen pelaajia jakamassa nimikirjoituksia, siis oikeasti nimikirjoituksia. Tämä on sitä, millä luodaan positiivista kuvaa lajista ja tuodaan pelaajia esiin ja tunnetuiksi, erilaisten haastatteluiden lisäksi.

Suosittelen monelle Salibandyliigassa pelaavan joukkueen taustahenkilöille käyntiä Ruotsissa ja tutustumista ruotsalaiseen salibandykulttuuriin. Ruotsissa lajista on tehty suhteellisen iso, miksi sitä ei voitaisi tehdä myös Suomessa. Hallissa oli katsojia 613, vaikka ottelussa pelasi vain Uppsalassa kakkosjoukkue Sirius. Onkohan halli täynnä, kun Storvreta pelaa maailmanluokan tähtineen?

Avainsanat: Muut


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini